Tietoja

Tieteen ja tiedon historian tutkimuksen keskus Tiedepiiri perustettiin Turun yliopiston yleisen historian oppiaineessa vuonna 2012.Tiedepiirin tavoitteena on edistää tiedon ja tieteen historian opetusta ja tutkimusta sekä paikallisesti että kansallisesti. Lisäksi Tiedepiiri tavoittelee kansainvälistä verkostoitumista. Tiedepiiri kokoaa yhteen aihepiiristä kiinnostuneita tutkijoita sekä tekee yhteistyötä useiden paikallisten ja kansallisten toimijoiden kanssa.Se järjestää myös perustutkinto-opiskelijoille suunnattua tiedon ja tieteen historian opetusta. Tiedepiirin tutkijoiden asiantuntemus kohdistuu erityisesti tiedon tuottamiseen, sen merkitykseen, soveltamiseen ja popularisointiin uudella ajalla.

Tiedepiirin kohtaamispaikkana on  yli tiedekunta- ja yliopistorajojen toimiva tutkijoille suunnattu teemaseminaari, joka aloittaa toimintansa syksyllä 2016. Tavoitteenamme on myös järjestää perustutkinto-opiskelijoille, vaihtuvateemaisia luentokursseja ja seminaareja. Tiedepiiri tekee aktiivisesti yhteistyötä peruskoulujen ja lukioiden kanssa edistääkseen tieteen historian opetusta kouluissa. Lisäksi Tiedepiiri toimii yhdessä museoiden, arkistojen ja kirjastojen kanssa. Pyrimme tarjoamaan asiantuntijuuttamme myös tieteen historian popularisointiin.

Tieteen ja tiedon historian tutkimuskenttä on laaja. Se kattaa yksittäisten akateemisten tieteenalojen historialliset kehityskulut. Toisaalta tutkimuksen kohteena ovat tiedon muodostumisen, välittymisen sekä tieteellisen toimijuuden laajemmat, tieteenalarajat ylittävät prosessit. Alan tutkimus auttaa ymmärtämään nykyisten tietorakenteiden historiaa ja siten havainnoimaan esimerkiksi ilmastonmuutosta, ympäristöongelmia ja monia muita nykypäivän ilmiöitä koskevan tiedon muodostumisen vaiheita. Tieteen historia tekee näkyväksi tiedon jatkuvan muuttumisen sekä kytkeytymisen ympäröivän yhteiskunnan arvoihin, kulttuuriin ja politiikkaan. Kiinnostuksen kohteena voivat olla myös tieteen historian päättyneet polut sekä tiedon vääristelyyn ja tiedon välineellisyyteen liittyvät kysymykset.

Tiedepiirin johtajana toimii  professori Leila Koivunen (Yleinen historia, Turun yliopisto, puh. 02-333 5245, s-posti leikoi@utu.fi). Tiedustelut myös Janne Tunturi (Yleinen historia, TY, 02-333 5234 ja jantun@utu.fi)

 

 

Sivuston otsakekuvat: The J. Paul Getty Museum, Los Angeles, J. Paul Getty Trust, Open content program

http://www.getty.edu/about/opencontent.html

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s